Siitä lähtien, kun olen muuttanut yksin, olen oppinut erilaisia temppuja ja niksejä, jotka helpottavat elämääni kotona ja keittiössä. Hämmästyttävää, mutta monet näistä temppuista ovat aina olleet mielessäni, vaikka en ole edes tajunnut sitä, enkä ole tiennyt niistä tähän asti, kuten esimerkiksi valkoviinietikan temppu.
Sisällysluettelo
Mutta jos valkoviinietikalla on ”paras ystävä”, se on ruokasooda. Aivan, se sama valkoinen jauhe, joka lentää ikuisesti keittiössäsi tai puhdistusaineissa, mutta jota on jokaisessa kodissa, jossa olet koskaan ollut, tai ainakin melkein jokaisessa kodissa, jossa olet koskaan ollut. Eikä se ole sattumaa, sillä tällä ainesosalla on niin paljon hyödyllisiä ominaisuuksia, että on mahdotonta kuvitella, ettei sitä olisi kaapissasi.
Mitä bikarbonaatti on ja mitä ominaisuuksia sillä on?
Natriumkarbonaatti , joka tunnetaan myös nimellä ruokasooda, on kemiallinen yhdiste, jota käytetään laajalti lääketieteessä sen antasidisten, alkalisoivien ja happo-emästasapainoa säätelevien ominaisuuksien ansiosta. Sen kemiallinen kaava on NaHCO3. Sitä on saatavana eri muodoissa, kuten jauheena, tabletteina ja nestemäisinä liuoksina. Tätä yhdistettä käytetään terapeuttisesti erilaisissa sairauksissa, metabolisen asidoosin hoidosta vatsavaivojen oireiden lievittämiseen.
Sitä voidaan kuvata myös hiilihaposta saaduksi suolaksi. Se tunnetaan kyvystään vapauttaa hiilidioksidia reagoidessaan happojen kanssa, mikä tekee siitä tehokkaan happojen neutraloijan jopa elintarvikkeissa.
Kuten jo mainitsimme, tällä kemiallisella yhdisteellä on ominaisuuksia, jotka tekevät siitä monipuolisen lähes kaikissa tilanteissa . Esimerkiksi sen antasidinen vaikutus neutraloi ylimääräisen mahahapon, lievittäen närästystä ja dyspepsiaa potilailla; ja sen alkalisoivat ominaisuudet auttavat korjaamaan metabolisen asidoosin, nostamalla veren ja kudosten pH-arvoa. Lopuksi sen elektrolyyttiset ominaisuudet auttavat ylläpitämään neste- ja elektrolyyttitasapainoa, erityisesti vakavassa nestehukassa.
Miten ruokasoodaa voi käyttää kotona?
Nyt kun tiedämme kaikki ruokasoodan ominaisuudet, on aika oppia, miten sitä käytetään kotona ja, mikä vielä tärkeämpää, miten se tehdään oikein. Jotkut asiantuntijat suosittelevat sen käyttöä seuraaviin tarkoituksiin:
- Vaatteiden pesu : se on vaihtoehto perinteiselle pesujauheelle, ja jos peset valkoisia vaatteita, sen etuna on valkaiseva vaikutus. Sinun on kuitenkin itse määritettävä, kuinka paljon ainetta käytetään kilogrammaa vaatteita kohti.
- Hedelmien ja vihannesten pesu: kostuta hieman ruokasoodaa, kunnes se muuttuu tahnaksi, ja hiero sitä vihannesten pinnalle, jotka aiot pestä. Tämä poistaa lian ja jättää hedelmät valmiiksi syötäviksi.
- Ratkaisu suun hajuhaittaan : jos sinulla on ongelmia suun hajuhaitan kanssa, voit huuhdella suusi ruokasoodalla ja vedellä hampaiden harjauksen jälkeen.
- Helpotus närästykseen : antasidi on ihanteellinen lievittämään kipua, joka johtuu liian mausteisen ruoan syömisestä. Sekoita vain ruokasoodaa veteen ja juo.
- Hyttysten puremien lievittäminen: tee ruokasoodasta ja vedestä tahna, levitä se puremakohtaan ja tunnet helpotusta.
- Deodoranttina: kostuta kainalot vedellä ja levitä niille hieman ruokasoodaa.
- Tahrojen poistaminen vaatteista: tee tahna vedestä ja ruokasoodasta, jätä se tahraan ja odota 24 tuntia.
- Poista epämiellyttävät hajut jääkaapista: aseta jääkaapin nurkkaan pieni astia, joka imee epämiellyttäviä hajuja.
- Ihon kuorinta-aine: kostuta iho ja levitä sille hieman ruokasoodaa, hiero pyöreillä liikkeillä ja huuhtele sitten lämpimällä vedellä.